Thursday, 18 May 2017

Hectic Week


Sorry guys, lama dah tak update blog. Busy sangat sebab lagi 2-3 minggu nak exam. So ni just short post. Cuti nanti akan bergiat aktif semula. Wish me luck for final exam.


Sunday, 30 April 2017

Benefits Taking Break From Relationship

I'm taking break from my boyfriend about 6 months. I'm tired of misunderstood and so on. Moreover i just watched movie, "How to be single". It make me want to separate from him for a while. I want to know if i will miss him, appreciate him when he is not my boyfriend anymore. I'm curious if there is someone can replace his place ? So from end of October till end of April of separation, we decide to get back and start dating again. What is interesting ? I feel like a new warm relationship. So many stories to share, so many changes to be missed. 

10 Relationship benefits of spending time away from your partner

If you are part of a couple there are many benefits alone-time can bring to your relationship. Here are some tips for how to make the most of your time with yourself in order to benefit your partnership.

Connect more deeply – Spending time alone is a great way to connect with yourself. From this greater understanding of yourself you are able to make a deeper connection with those around you, including your significant other.
Appreciate your partner more – Life is about balance, and time away from a loved one can give you the space you need to actually take a step back and realize the value of your partner and the relationship you have with them. Missing somebody and looking forward to seeing them can have a very positive impact on your relationship.

Reduce stress levels – While you may or may not think of your relationship as a distraction and a source of anxiety, the fact is that any relationship is a demand on your time and energy. When relationships are not running so smoothly this can create stress. Being alone helps your mind to switch off and declutter.

Work out problems more easily – When you are up-close to an issue it can be difficult to deal with. It is often far easier if you create some space in which to focus and maneuver your thoughts and feelings. Not spending enough time apart doesn’t allow you this problem-solving window, so emotions and issues can build up to the point where they can become confusing and unmanageable.

Avoid neediness – Alone-time propels you to be less dependent on your partner and more self-sufficient. This helps maintain a feeling of equality in your relationship and stops one partner from feeling stifled. It can also make you more attractive to your partner.

Prioritize what’s important – If the time you spend as a couple has no limit or cutoffs, then it is easier to under-appreciate quality time together. Prioritizing a relationship can mean putting quality above quantity. It’s not how much time you spend together but how you are spending your time that really counts.

Energize and revitalize – Relaxing time to yourself recharges your batteries and enables you to bring renewed vigor into your time together as a couple. This avoids the relationship drain, where some individuals seem to lose their natural buoyancy when one becomes two.

Achieve more balanced perceptions – Your perceptions are changeable and not based on facts, but on your feelings. With any relationship, past events and present-day perceptions, as well as views of what the future may hold, all feed into your relationship and influence how you react. Alone-time can help even out biased perceptions to inspire a more balanced view of your relationship and the world around you. This means you can break free of the same reactions and interactions and grow together.

Bring up new and dynamic conversations – It is really healthy to be able to bring something to the table in a relationship. By enjoying your own interests and pursuits you will have much more to talk about and add a dynamic spark to your time together. It is vital that communication doesn’t just focus on the practicalities of your lives together, but celebrates your personalities and characters too.

Never lose your sense of Self – When relationships run into trouble or end, it is easy to feel as if you have been cut adrift; as if you are alone and no longer know who you are without the other person. However, having a strong sense of who you are can help you reconnect, whether with yourself or with a partner. Alone-time ensures that you do not lose sight of your own identity; as you alone are the source of your own happiness.

Hope you enjoy with this sharing.


Tuesday, 4 April 2017

9 Reasons You're In The Friendzone



If she says you remind her too much of an ex, that might be because the breakup is still fresh, or maybe everyone reminds her of him. If she says you remind her of her brother, well, you probably look like her brother. You can't blame a girl for being honest about that.


When they get friend zoned, many guys assume it's because they were too nice. Girls aren't nearly as turned off by kindness as many dudes assume. Putting you in your platonic place may not be a conscious test, but your reaction may tell her a lot; it's an effective way to separate the (genuinely) nice guys from the aggressive, entitled-acting jerks.


It's almost impossible to entertain the idea of a romantic relationship with a person if you're hung up on someone else. She might be putting you in the friend zone because, for now, that's the only place where there's room. Take it as a compliment that she's not using you to get over another guy, and wants to keep you around.


While all relationships take work, friendships are lower maintenance than relationship relationships. That may make friendship seem more attractive to a person with a lot on their plate, even if there's mutual romantic attraction. In which case, a friends with benefits scenario may be possible, but exercise caution or someone could get hurt.


Getting sent to the friend zone is sometimes like getting sent to your room as a kid — you're there for acting immature. She might not hold that against you, but also not want to nag you into becoming the mature man of her dreams. She probably just wants a friend more than a project. The older you get, the more you'll appreciate people who let you grow up at your own pace.


If you're acquainted (or friends) with someone in her sexual history, or visa versa, promoting you from platonic status might be too weird to be worth it. Even if your exes are cool with it, you don't always want to read the book when you've already got the CliffsNotes.


It's very possible that she's friend zoning you because she friend zones everyone. Relationships are hard, and recognizing you're not ready for one isn't a bad thing. It's actually a pretty rad quality to have in a friend because it reminds you to work on yourself first.


Many girls aren't comfortable dating guys whom they wouldn't otherwise be friends with. That's not a bad thing. That's not even the friend zone; it's their comfort zone. Chill out, be patient and get to know her too, but don't make any assumptions about where it's going.


If you don't see signs that point to any of the above reasons, it's probably because she sees more friendship potential than anything ... and she's letting you know that she doesn't want to trade being friends for a relationship she can't picture working out. Her first step in being a good friend is not wasting your time ... your next step is to not take it personally. 

Okay thats all for now.


Sunday, 2 April 2017

Tanda Lelaki Tak Suka Kita

Okay, kali ni aku nak cerita pasal tanda-tanda lelaki suka kita or tak. Fakta yang akan aku ceritakan ni datangnya daripada lelaki sendiri. Bukan main-main okay. So, let's check it out. Kita tengok betul or tidak ?

1. Lelaki tak mulakan perbualan dahulu 

Kalau dia tak initiate the conversation first, he probably doesn't like you. Girls, kalau asyik kita je yang sms or call or whatnot, dan dia tak ada effort nak berbual dengan kita dulu, itu bukanlah petanda yang baik. I'm sorry, he doesn't like you. well, He likes you as a friend but loves... ??? 

2. Sibuk kalau kita ajak ke mana-mana or nak buat apa-apa aktiviti

Lepas tu kita tanya dia sama ada dia nak join or tak, kalau dia kata dia sibuk, maybe just maybe he doesn't like you. Sure, dia agaknya memang busy tapi kalau kita selalu ajak, and dia selalu busy je memanjang, then you probably still alone. Sorry. Kalau dia memang suka perempuan tu, dia sanggup tinggalkan apa je semata-mata nak hangout dengan 'buah hati' kesayangan dia tu. 

3. Not really personal 

Kalau kita bersembang dengan lelaki tu and he's not really personal with you.....hmmm.... Kalau dia sekadar bersembang biasa-biasa je, he's really not into it. Based on pengalaman dari seorang lelaki, kalau dia suka perempuan tu, dia nak bagitahu everything pasal dia, pasal family dia dekat perempuan yang dia suka tu. ALL THE LITTLE DETAILS. 😲 Everything! 

4. Bro, Man, Dude or other masculine nicknames

Kalau dia panggil kita dengan nama-nama seperti di atas, NO just No. I'm sorry, tapi kita memang berada jauh dari 'zon cinta' tu. Pengalaman di tempat kerja ada seorang abang ni memang rapat ngan perempuan, tetapi menggunakan kata ganti diri, hei bro, nak aku tolong tak kau buat kerja tu ? Perempuan kot dapat bro.

Tak kisahlah korang tengok movie The Notebook berjuta-juta kali dengan lelaki tu pun, kalau dia buat macam tu, korang hanyalah sekadar best friend dia sahaja. BRO friend maybe? HAHAHA

5. Tengok perempuan lain semasa berbual dengan kita

Andai kata kita tengah bersembang sakan dengan dia, tapi tiba-tiba mata dia laju je tengok perempuan hot yang lain.

'ooo, damn! tengoklah perempuan tu. Hot gila..' or 

'perasan tak yang Neelofa tu seksi kan?' 

Hmm.. i don't know if he likes you or not. Dia suka Neelofa. Nope, just nope. Kalau betul dia suka perempuan tu, dia cuma nakkan perhatian sepenuhnya dari perempuan tu je. Bukannya perempuan lain or Neelofa. He likes you and only you. 

6. Seeing, dating, or married 

Finally, kalau lelaki yang korang suka tu tengah 'jumpa' someone or dah berpunya, or berkahwin dengan perempuan lain... he really really doesn't like you AT ALL or at least he SHOULDN'T! No!! Well, maybe situasi ni berbeza dengan lelaki yang pemalu. 

Tapi come on lah, kalau dah suka, jangan dipendam je. Kalau rasa dialah yang bakal membawa kita bersama-sama ke syurga, carilah peluang untuk menambat hatinya okay. Tapi kalau umur baru belasan tahun, sabarlah dulu ye, banyak lagi masa yang ada. Sedangkan nak buka pintu almari ambil baju pun kena ada effort kan? Takkanlah cinta ni tak perlu ada usaha? Takpelah baju, sampai jodoh kita bertemu juga ya dak... Okay, that's all for now! 


Friday, 31 March 2017

Kenangan Sebagai Pelajar Sekolah Part 2

Hai semua. Pada entry yang lepas aku telah kongsikan pengalamanku sepanjang menjadi student lower form. Banyak kenangan manis dan buruk pernah pernah terjadi kepada diriku ini. Entry kali ini ingin mengisahkan tentang pengalamanku sepanjang upper form pulak.

Selepas result trial keluar, aku telah memohon untuk memasuki mana2 SBP. Pada ketika itu hanya ada dua pilihan kot, which is dua2 aku letak sekitar Melaka je. MOZAC and SBPI Selandar. Selepas result PMR keluar aku berharap sangat untuk terpilih memasuki SBP yang aku dah mintak. Kebiasaanya panggilan untuk kemasukan pelajar tingkatan 4 baharu dalam minggu pertama bulan 2. Makanya, aku telah belajar di sekolah lama ku lebih kurang sebulan atau 5 minggu. Banyak telah ku pelajari. Menjadi seorang pelajar sains tulen + Lukisan Kejuruteraan menyebabkan jadual aku terlalu pack sehingga menyebabkan aku balik jam 4 ptg setiap hari. Pukul 4 tula nak solat zuhur, nak makan tengahari, nak sambung prep. Pada pukul 5 nak kena riadah lagi. Penatnya. Pada ketika itu aku berada di dalam kelas 4 Alpha, yang menempatkan seramai 53 orang pelajar yang mendapat straight A pada PMR lepas. Sangat crowded, kalau duduk belakang memang tak nampak whiteboard sampai cikgu mohon ramai2 cepat pindah SBP or MRSM. Pada ketika itu hatiku berbelah bahagi, macam mahu pindah and macam mahu stay. 

Menjadi pelajar aliran sains di sekolah biasa, banyak dibantu guru-guru jika kita tidak memahami akan sesuatu perkara. Kami diajar dan dilayan sebagai pelajar biasa ye bukan genius walaupun mendapat keputusan straight A PMR. Hampir sebulan aku berada di situ, aku pun mendapat surat tawaran kemasukan ke SM Sains Muar. Di mana ia bukan lah menjadi pilihan pertamaku, sekolah sains tu antara yang hebat pada ketika itu, kerana menduduki tangga ke-7 SBP dan tangga ke-2 dalam negeri Johor. Aku pulak sudah mencintai rentak belajar di sekolah biasa akhirnya dipaksa kedua ibu bapaku untuk masuk ke sekolah itu. 

Ni sekolah yang mencorakkan aku hari ini

Setelah aku menjejakan kaki kedalam sekolah itu, aku sangat jatuh cinta terhadap suasananya yang berdisiplin tidak seperti sekolah lamaku. Kami juga membiasakan diri untuk membuka majlis atau sesuatu perkara dengan Al-Fatihah dan ditutupi dengan suratul Asr dan selawat. Setiap petang sebelum solat maghrib kami dibiasakan untuk membaca al-mathurat secara berjemaah. Pada hari tertentu seperti Khamis, Jumaat, Sabtu. Kami akan membacakan surah-surah al-Quran secara berjemaah. Hari Khamis Yassin, hari Jumaat pula surah al-Jumaah dan hari Sabtu surah Waqiah/Rahman. Ahad sampai Rabu baca mathurat sahaja. Pada tiap malam sebelum tidur pulak kami dikehendaki untuk membacakan al-Mathurat with dormates secara berjemaah. Aku sangat merindui suasana ini. 

Di sekolah ini hanya terdapat pelajar tingkatan 4 dan tingkatan 5 sahaja. Tetapi tiada masalah buli dan hubungan antara senior junior baik2 belaka. Pertuturan kata antara dormates juga sangat sopan, berbeza sewaktu aku bersekolah harian di Melaka yang sangat kasar pertuturan, dari situ aku mula berbudi bahasa terhadap semua orang dan tidak berkasar di antara satu sama lain. Di sekolah ini banyak istilah legacy dan suka untuk menurunkan sesuatu kepada legacy mereka. Jika di asrama perempuan sesiapa junior yang duduk di atas katil senior, mereka diibaratkan adik katil mereka dan merupakan legacy mereka. Segala perkara baik akan diturunkan kepada adik mereka. Tambahan juga kami akan diberikan registered name. Macam aku, registered name katil aku Gurt. Kakak katil aku yang bernama Zjiegurt (pronounce JIGURT) memberikan nama aku Zygurt (pronounce zaigurt). Legacy sebelum ni adalah Yogurt and aku memberikan nama kepada adik katilku Sagurt. Hah paham tak ? Contoh lain kawan katil aku nama legacy Fie-. So nama dia Fie-lia, kakak katil dia Fie-yo and super senior dia Fie-ra. Hah macam tula.

Untuk pelajar lelaki pula, mereka bebas memilih junior dorm mereka sebagai legacy, mungkin dorg cari rupa, perangai macam mereka, saiz macam mereka, kelas sama macam mereka. Tapi legacy lelaki paling suka aku nak ceritakan pasal legacy kopi. Senior nama Latee bagi adik dia nama Capucino. Lepastu Cappucino bagi nama Radix. Yang paling best, mereka tak panggil nama sebenar. Mereka akan menggunakan nama seperti Radix sepanjang disekolah ini dan melekat sampai sekarang. Ada yang legacy subjek, jenama sabun and macam2 lagi.

With classmates, Tegas

Dari segi pembelajaran, aku mmg tabik sebab banyak modul yang dikeluarkan oleh guru-guru untuk membuatkan murid mereka berjaya. Tapi duit pun banyak keluar lah untuk modul2 tersebut. Tetapi expectation mereka terlalu tinggi. Mereka assume semua yang masuk dalam sekolah tu pandai2 belaka. Bayangkan student ada 400 lebih per batch. 10 kelas pelajar tingakatn 4 dan 11 kelas pelajar tingkatan 5. Aku merupakan pelajar aliran sains teknikal. Sains teknikal ada dua kelas jela iatu Tegas dan Teguh. Aku pelajar kelas Tegas. 

Menjadi pelajar di sekolah ini memang seronok, kau mendapat tips2 belajar dari guru2 yang berpengalaman lebih dari orang, tetapi ada beberapa subjek yang aku blur teruk dan takley tgkp masuk, iatu Kimia dan Add Math. Pada saat ini aku sangat merindui sekolah lamaku. Kerana dahulu apabila kau tak faham guru akan layan kau seperti biasa, tetapi di sini guru expect kita genius dan ajar laju gila. Tambahan mental kau akan down apabila kau dikelilingi orang super pandai. Di saat Add Math kau mendapat 30% which is gagal, tetapi ada rakan2 yang mendapat 100%. Semua soalan di dalam modul Add Math sangatlah susah, apabila aku menanyakan soalan Add Math dari modul sekolah kepada salah seorang kawan ibuku. Beliau mengatakan level soalan modul aku sangat tinggi, dia kata soalan SPM nanti tak susah macam ni pun. So aku start beli buku soalan luar dan cuba untuk memahami basic. Sebab soalan dari modul sangatlah susah bagiku pada ketika itu.

Besties, dormmates 💗

Selain itu, sekolah terkenal dengan kisah hantu dan mistiknya. Contoh paling mudah, kan tadi aku cerita sentiasa bukak sesuatu majlis/perkara dimulai dengan al-Fatihah dan ada penutup. Menurut senior jika kita terus melakukan sesuatu tanpa membuka dan menutup akan ada "siaran ulangan" di belakang dewan makan. Contoh yang pernah terjadi kepada penari zapin sekolah, ada siaran ulangan pada tengah malam. Next kat sekolah ni tak dibenarkan menggunakan telefon selepas jam 11.30 malam. Berbeza dengan sekolah sebelum ni, still boleh call mak ayah ke buayafriend ke lepas bacaan Yassin. Di sekolah ini, pernah diceritakan oleh akak pengawas, ada student yang bergayut dengan buayafriend tetapi sebenarnya tgh bercakap dengan benda tu, sebab "buayafriend" tu tengah sengih kat dia.

Di sini menggunakan sistem rumah, ada Merah (Sarjana), Kuning (Punjangga), Hijau (Budiman) dan Biru (Bestari). Aku ada lah pelajar Bestari, dorm perempuan ada 7 setiap rumah and aku adalah penghuni Bestari 2. Dikhabarkan oleh senior batch 27, dia suka study sorang2 depan fishpond, and dia kerap mendengar tangisan dari dorm kami. Hahaha kami yang tidur dalam tu tak dengar pape pun. Hahaha. One more, dikatakan dahulu ada pokok besar gila kat sebelah blok bestari dan paling dekat dengan Best 1, dengar khabar kena tebang. Sejak kena tebang, dikatakan ada hantu mak and anak sering berlegar2 di antara Best 1 and Best 2. Aku adalah antara orang yang kena kacau ngan "budak kecik" tu. Setiap malam tepat pukul 3 pagi aku akan dikejutkan oleh benda tu. Dia menggegarkan katilku macam nak roboh. Mula2 aku husnudzon maybe kakak katil aku tidur lasak sangat sampai bergegar katil. Tapi aku still tak brani nak bukak mati, tapi tidurku yang lena dan dingin kipas direct kat aku, bertukar panas dan berpeluh2. Tiap malam macam tu. So ada satu hari tu, aku free masa siang, aku try baring kat atas katil kakak katil aku and try gegarkan dari bawah, and lasak semacam. Tapi tak effect pun. Hah kakak aku cekeding jek. Then, aku confused gila aku cerita kat dia. Kata dia lah, dulu masa dia junior masa tidur atas kat katil aku mengalami benda yang sama. Tiap malam katil kena gegar. Scary kot. Dah la katil tepi pintu macam penjaga dorm dah. Nasib gangguan aku gangguan jek, tapi sangat menggangu lena aku tiap malam smpai effect kat kelas. Kawan dorm aku pulak yang selang satu katil dari aku, gangguan dia ngan hantu budak ni, budak ni siap kacau dia tidur and betengek tepi katil tunjuk muka. Kau rasa ? Kalau malam2 kau rasa ada orang menyempit tido sekali kat tengah ke tepi, dia lah tu. Ada lah tu, esok2 baru tanya.

Antara minggu2 akhir before SPM start.

Dalam dorm aku ni banyak pantang larang, contohnya, kalau dorm kitorang bukak pintu luas2, dorm Budiman 2 yang menghadap dorm kami tak boleh bukak pintu luas2. Dikhabarkan cermin Budi 2 and cermin Best 2 sangat selari and menjadi "laluan" kepada benda tu. Lama-kelamaan senior pun alih sedikit kedudukan cermin, masih segar diingatan banyak kesan paku tuk alih cermin tu biar tidak dalam keadaan centre. Satu lagi pantang larang, tidak dibenarkan tidur dalam keadaan songsang. Semua kepala kena mengahdap katil hadapan. Songsang tu mknanya atas kepala korang tu beam. Menurut cerita kakak dorm aku, kat beam tu ada banyak benda tu bergayut. Kalau kita tidur kepala atas dia bergayut takut kena tindih and sesak nafas. Same to tidur ramai2 kat lantai tengah dorm, sangat2 tak dibenarkan. Dulu kat sekolah tidur ngan dormates kat tengah dorm memang heaven and merapatkan ukhwah. Hehe. Tadi ada cerita pasal bacaan al-Mulk kan, bacaan ni pulak kena baca betul2, jangan mengantuk,lutut ke lutut kena rapat buat pagar, sebab dikhabarkan dari dorm Pujangga, dormates baca dlm keadaan mengantuk ada benda duduk diantara mereka siap akan angkat tgn letak kat bahu dorang lagi, berambut panjang berwarna kebiruan2. Kawan aku tu dia memang boleh nampak, masa mandi pun dia nampak benda tu tengok dia dari atas tembok. Malam2 terpandang hutan pun boleh nampak.

Cerita hantu kat sekolah aku sangat banyak, ada nenek kebayan kisai tong sampah cari pad, ada penanggal kat subway (tempat basuh baju), pocong, eh banyak lah. Tapi aku berani cerita apa terjadi kat aku, and orang cerita direct kat aku jek. Sebenarnya ada kubur dalam sekolah kitorang padang kubur padang. Pernah hari minggu biro seranta huha bukak muzik, then tiba2 off. Rupanya ada jenazah masuk nak dikebumikan. Bunyik cam scary tapi tu hakikat.

Last aku nak cerita pasal crush, tipulah kalau tak pernah ada crush kan. Masa awal aku form 4 aku ada crush kat budak kelas Azam. Memang aku suka tengok dia, pakai spek, tinggi semua lah. Tapi dah nama crush sekejap jela. Lepastu aku crush kat senior, senior teknikal gak, tinggi, pakai spek. Mula2 aku dengar dia ada awek tapi dah clash. Tapi ade dormates crush kat dia gak. Aku kalau crush cmtu2 jek. Tapi ade gak yg cam crush kat aku, aku layan gitu2 aka friendzone kot. Takde yang menarik sangat pun, cuma aku macam berbalas when cuti akhir tahun form 4, senior tu add aku kat fb kitorang pun start la berkenalan. Hah sampai situ jela. Serba salah aku ngn dormates aku tu. hati perempuan kot. Tu jek kot. Nak cerita pasal sekolah ni, memang takkan habes.

Bestari di hati, even dah 6 tahun berlalu

Adios 💋

Thursday, 30 March 2017

Kenangan Sebagai Pelajar Sekolah Part 1

Hai, aku mendapat ilham dari rakan baikku untuk bercerita tentang pengalamanku sebagai pelajar sekolah. Kedua ibu bapaku merupakan seorang guru. Datukku juga merupakan seorang guru besar di beberapa sekolah di sekitar Melaka pada suatu masa dahulu. Nak dijadikan cerita, aku telah pergi kesekolah seawal 4 tahun. Awalkan aku sekolah, aku nak cerita perjalanan sekolah rendah. Tapi aku story short jela alam lower form dulu.

Tempat jatuh lagiku kenang

Berbekalkan 4A1B, aku telah memohon satu sekolah yang merupakan sekolah angkat negeri Melaka. Difahamkan sekolah itu hanya mengambil pelajar yang mendapat 4A dan 5A sahaja untuk program rancangan khas. Ada juga yang 3A tetapi tidak ramai. Sekolah itu terletak lebih kurang 45KM jauhnya dari rumahku. Istilah duduk jauh dari family boleh diguna pakai. Sewaktu aku mula mendaftar dapat kulihat riak ibu bapaku gembira kerana anaknya akan bersekolah di sekolah asrama. (aku tak paham lah selalu parent lain sedih). Aku diletakkan di dalam kelas 1 Theta. Kelas terakhir dari 5 kelas. Ada Alpha, Beta, Omega, Sigma and last Theta. Tu kelas sementara jek, sewaktu minggu orientasi di sekolah, kitorang dikehendaki untuk amik ujian. Ujian apa aku lupa, tapi ujian tu akan tentukan kelas kita nanti. Lepas ujian tu alhamdulillah aku dapat masuk kelas Alpha. Rakan-rakanku juga ramai yang dapat masuk sama kelas denganku.

Lower form ni aku agak terkejut, first sebab aku jauh dari ibu bapaku, so dah takde orang yang akan membebel tiap malam suruh aku study, second first time duduk asrama, makanya aku sangat penat. Korang boleh agak tak ape aku buat. Hah aku kaki tidur dalam kelas. Aku boleh tidur dari pagi smpai petang. Rehat pun aku tk bangun. Kelas geo aku tidur, sejarah aku tidur. Senang cerita semua lah. Tapi sains jek, aku bangun. And kan aku pernah cakap problem aku bahasa inggeris. Masa zaman aku dulu Sains and Math sekolah rendah dalam bahasa melayu lagi, aku adalah batch terakhir. Apabila aku masuk lower form aku agak terkejut banyak istilah aku tak faham. Sebenarnya subjek paling aku minat adalah sains dulu. So aku kena extra hard kalau nak skor subjek sains masa lower form. Disebabkan aku yang kaki tidur dalam kelas, masa kelas prep pun tidur maybe sebab penat kot. Akhirnya aku dapat no 23/25 dalam kelas and dalam aliran pun no 23 maka aku layak stay kelas Alpha next year. 

Walaupun aku kaki tidur, dalam diam aku isi form nak jadi Pengawas Sekolah. Hehe. Jap gi aku cerita. Sebenarnya aku nak jadi librarian gak, tapi kitorang semua budak perempuan anti cikgu library tu. Makanya batch kitorang satu perempuan takde librarian. Library sekolah ni best aircond sejuk gila. Tidur dalam tu sedap. Banyak buku baru. Paling aku suka novel Harry Potter and Dear Yayah. 

Ni geng2 wat keje gila

Berbalik pada pengawas sekolah, kenapa nak jadi pengawas ? Sebab aku nak aktifkan diri, banteras buli, aku tak suka pakai baju putih, aku dah pernah jadi librarian. Simple kan. Sebab masa form 1 agak teruk kena buli sampai rasa nak berhenti sekolah, tapi ayah aku suruh sabar sebab, nanti bila kita dah senior orang tak kacau kita. So bila aku dah isi form, aku kena interview and jadi pengawas percubaan dulu. Nak dijadikan cerita aku dapat selesaikan kes pergaduhan dalam toilet perempuan yang melibatkan tarik rambut dan tudung beberapa pelajar, cikgu disiplin kena masuk campur sekali kot. Berbekalkan with good result in exam. Aku terus dapat jadi pengawas. Hahahahaha

So what happen in form 2, hah ? Aku menyesal sebenarnya kenapa masa form 1 asyik tidur. banyak benda aku kena catch up balik bila form 2. Masa ni subjek favorite aku KH- Perdagangan sebab aku suka akaun. Satu lagi aku suka sejarah. Pada hujung tahun aku mula meminati Geografi selepas habis aku catch up yang tertinggal. Sumpah geografi form 1 berat gila. Banyak sangat pasal hutan bagai. Pada hujung tahun form 2 no aku dalam kelas around lima terakhir dalam kelas. Disebabkan ramai budak ex SBP pindah msok kelas aku, makanya aku terkeluar ke kelas 3 Beta pada tahun hadapannya, kerana cikgu nak 25 student jek every klass. Ibu aku memang bising gila lah. Aku and kawan baik aku turun kelas. Seramai 9 orang tak silap turun kelas. And ibu aku lagi bising apabila telefon bimbitku dirampas guru disiplin. Dah la turun kelas, henset kena rampas.

Benda jahat masa form 2 aku buat ialah teman kawan dating ngan adik angkat malam-malam sebelah tangki. Dengar tangki tu tempat bunian. Tapi still aku temankan. Nasib tak kena sorok. Lepastu fly keluar beramai-ramai dengan kawan aku, saja2. Faham tak saja2. Hahahaha. Aku kurang buat benda jahat sebab aku pengawas sekolah. Jahat aku tidur dalam kelas and baca novel dalam kelas sorok dengan buku teks. Lepastu aku ada adik angkat lelaki comel gila and ada adik angkat perempuan. Aku ada abang agkat and kakak angkat jugak. Hahaha kat sekolah jek zaman berangkat2.

Masa aku form 3 lah aku simpan angan2 nak masuk SBP sangat2, mana2 SBP pun jadilah. Aku belajar dalam diam. Masa kawan aku tidur aku study. Masa kawan aku study aku tidur. Sampai kawan aku tuduh aku ni tk reti study. Masa trial PMR aku dapat 6B 1C. What the fish. Yang dapat B almost A kot. Ayah kata takde rezeki. Tapi ibu aku sedih. Hah cerita pasal C. C tu subjek BI. And macam nampak bayang result PMR 7A1B. Yela byk nak cover masa zaman banyak tidur and mainkan. Lagipula aku Bi masok kelas SET C, which is masa ujung Form 2, aku dapat 60 mark BI, means paling teruk dalam kelas ALPHA so aku tercampak kat SET C, budak dalam kelas OMEGA yang dapat 60 gak, which is paling tinggi dalam kelas dia masuk SET A. Aku macam. Arrghhh. Dalam set C ni budak2 dia jenis main2. Kalau kau fokus nanti kau kena nganjeng. So aku mmg down gila nak study BI. Tapi lepas trial dapat C. Aku nekad belajar Bi betul2. Ibu aku hadiahkan aku buku grammar sebagai hobi masa lapang dengan kamus baru sebagai inspirasi. Arwah cikgu BI aku Madam Favilah pernah berkata, If you want to score English, try to love it first. I suggest you translate everything in your exercise book even you know the meaning. You guys nak tahu soalan pun aku translate. Aku makin rajin buat karangan Bi and suruh madam check. Tambahan aku buat jugak jadual untuk subjek lain. Kiranya masa tu aku nekad gila nak keluar dari sekolah tu. Kat katil aku penuh aku conteng nak masuk SBP ahaha.

Korang boleh bayang yang kaki tidur dulu bawak buku pergi surau, masa makan, masa roll call, masa jaga block, masa perhimpunan. Alhamdulillah PMR aku boleh jawab dengan jayanya dan telah mendapat 8A. Woohoo satu kepuasan. tapi kawan2 ramai tak percaya dengan aku, sebab aku study sorok2 kot. Hahaha. Tapi aku paling jahat masa lepas PMR ni lah, aku ponteng segala aktiviti yang sekolah susun untuk pelajar form 3. Aku menyorok kat dalam bilik rahsia kat library sampai kena banned tak boleh masuk library, Pernah lepak kat surau masa sekolah sampai kena marah ngan ustaz. Pernah lepak kat dewan peperiksaan sampai kena gugar pintu dewan. Banyak tempat dan banned aku and kawan2. So kitorang pergi sekolah sekejap, pukul 8.30 dh nak balik siap  beli nasi goreng and sky juice kat kantin and menapak balik, duduk bilik prep bawah, nak naik dorm pintu grill kunci. Sorok kasut kat dalam, makan nasik then tidur bawah meja. Kahkahkah. Aku lebih jahat apabila aku telah menghilangkan diri seminggu awal dari tarikh cuti sekolah, alasan air takde, and takde sbb aku nak stay. Lagi lama aku stay lagi banyak dosa aku buat. Hahahaha. Paling best ibu aku sokong jek aku balik awal. Tapi paling win, ada seorang guru ni pernah mendoakan benda yang tak baik kepada kami, kerana kami sumpah seranah di tangga. Pasal pantat kuali kot. Itu sahaja kot sampai lower form dulu jela. Ni pun dah panjang sangat. Tapi boleh aku katakan, aku sangat merindui zaman lower form aku sangat2. Alhamdulillah aku still contact and lepak ngan kawan2 aku ni.


University Life

Hai, harini nak cerita pasal kehidupan di universiti tidaklah seindah yang disangka seperti yang kita lihat dalam drama2, jalan cerita novel mahupun imaginasi kita sendiri. Hakikatnya, nak tengok student kita lepak study atas rumput pun susah sebab panas yang melampau, bawak buku berat2 lepastu konon2 terlanggar jodoh, hakikatnya nak beli buku pun kau kedekut sanggup pinjam org atau photostat sekecik2nya. Semua yang indah2 itu hanyalah di dalam drama2 melayu sahaja. Hahaha. 

Belum cerita awek2 kt uni ni, lagi2 course engineering. Tak sempat nak pakai baju kurung jubah ke hape, kau pakai baju kurung and heels, kau dah takley msok lab. Alasan technician nanti harga hantaran jatuh. Makanya, pakai la kau tshirt buruk and jeans lusuh with shawl yg tkya iron. Nak pakai mekap pun susah melainkan kau diva, and kau perlu bangun 2 jam awal tuk bersiap kakaka. Kalau kelas kau selalu start pukul 8. Kau subuh gajah pukul 7. Kau rasa sempat kau nak siap ? Makanya, muka kau pakai bedak and gincu/lip balm jela. Kalau pakai mekap tebal sikit. Kau kena bash ngan budak lelaki. Typical student engineering. 

Pengalaman lain aku adalah bila dah masuk uni ni, perempuan lelaki semua sama jek, berebut naik bas macam main ragbi, beli makanan pun berebut macam apa. Hilang terus keayuan uolls. So, kalau ada lelaki jatuh cinta kat korg yg student engineering yg selekeh ni, maybe he is your true love kot. Sebab dia ley terima semasa zaman kau hodoh sebab tak bergaya macam student ikom or media ke apa. Well, ada budak twitter pernah kata jangan kahwin ngn budak engineering sebab dorg selekeh. Selekeh pun belajar susah nak mati weyy. And satu lagi suka aku nak kata, kalau kerap sangat taruk mekap nanti dah tak berseri bila tak pakai mekap. Bila mekap kahwin  nanti pun dah tak naik seri.

Belum cerita lagi hectic week yg always happen nak cuti midsem, cuti sem or final year. Dia punya banyak project and lab report, assignment yg nak kena submit. Betapa banyaknye test yang susah gila baby, test yang berderet sampai tak cukup nafas, lab report yang menimbun every week sangat membosankan and banyak lagi. Masa aku final year diploma, aku pernah tak tidur tiga hari tiga malam kot disebabkan oleh fyp aku. Koyak mental aku, rabak mata. Selepas hari aku collapsed dan tidur lama gila. So kepada sesiapa yang mengharapkan kehidupan uni yang indah2, aktifkan diri join kelab persatuan, join kem sana sini dari situ kau akan merwarnai kehidupan di universiti yang serba kekurangan ini. Aku aktif tapi tak terlalu aktif. Kalau kem yang berjalan jauh, jumpa budak u lain aku suka ikut. Dari situ je aku nak create memories with friends and meet new friend around the Malaysia.

So conclusion kat sini, pandai2 kau manage cara kau belajar kat uni. Silap langkah badan binasa. Study smart not work hard. Be active and spread your love. Hahaha takde kena mengena.